czwartek, 26 listopada 2015

Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką

Nie wiem czy znajdę usprawiedliwienie na to, że tak długo nic nie publikowałam... Czasami tak jest, że skończą nam się pomysły do gotowania nowych dań, a te stare tak dobrze się sprawdzają, że nie ma miejsca w zołądku na robienia nowych (podtrzymuje,że wszystkie dania które są fotografowane zjadamy!). Czasami dzieje się też tak, że te nowe nie są na tyle idealne, aby zaśmiecać Wam nimi głowę. Wracam z nowym zapałem, mam nadzieje że w końcu nadejdą słoneczne dni, choćby mrożne, tak aby zdjęcia potraw wygladały jeszcze bardziej apetycznie. Dzisiaj jeden z moich ulubionych sposobów na krewetki. Porcja niby na dwie osoby, ale są tak dobre że potrafię bez problemu zjeść całość :). 



Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką 
(1-2 porcje)


  • 450 g krewetek tygrysich
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 70 ml białego półwytrawnego wina 
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chilli
  • 1/4 cytryny
  • sól

Krewetki rozmrażamy w cieplej wodzie przez ok 15 min, jeśli mamy świeże pomijamy ten etap. 
Obrywamy listki z gałązek pietruszki a następnie je siekamy oraz obieramy czosnek. 
Na patelni klarujemy połowe masła z oliwą i dodajemy przecisniety przez praskę czosnek oraz posiekane chilli. Smażymy ok. 30 sek. 
Wkładamy na patelnię krewetki, smażymy je przez 1 min i wlewamy wino wymieszane z cukrem. Zwiększamy ogień, aby alkohol odparował i smażymy ok 1,5 minuty a następnie obracamy krewetki na druga strone i doprawiamy solą. Smazymy je jeszcze ok 1 min i dodajemy reszte masła, pietruszkę i czosnek niedźwiedzi. 
Doprawiamy całość cytryną i smażymy jeszcze przez chwile, aż maslo sie calkowicie rozupusci. 
Podajemy natychmiast z ciepłymi grzankami czosnkowymi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...